Siirry pääsisältöön

8BBS - Pala hakkeroinnin historiaa löydetty

BBS taitaa olla tuntematon käsite nykyihmiselle. Bulletin Board Service (suomenkielessä kutsuttu "purkiksi") oli tavallisen kuolevaisen ensimmäinen kosketus tietoverkkoihin kotoa käsin. Ja siihen muuten ei tarvittu edes tietokonetta, pelkkä "tyhmä" terminaali modeemin kanssa riitti.

BBS oli nykyisten foorumien edeltäjä. Käyttäjä kirjautui järjestelmään terminaalilla tai tietokoneella modeemin avustamana puhelinlinjan yli BBS-palveluun. Toisin sanoen soitti modeemilla puhelinnumeroon, jossa BBS-palvelu oli. Palvelussa pystyi lukemaan jättämään viestejä, myös yksityisesti toisille käyttäjille. Tämä siis jo 70-luvulla! Itse palvelun muodosti (mini- tai keskus)tietokone BBS-softalla.


8BBS


8BBS on varmaan yksi kiinnostavin "purkki" menneisyydestä, se toimi Kaliforniassa vuosina 1980-1982 ja päättyi lopullisesti poliisien takavarikoidessa kiintolevyt. Purkkia ei moderoitu oikeastaan ollenkaan ja se saavutti suosiota juuri hakkereiden parissa. Samasta syystä Cyberpunk-kirjan lähteenä käytettiin 8BBS:n lokeja.

8BBS:ää pyöritettiin PDP-8/E -minitietokoneella makuuhuoneesta käsin. 32k 12-bit (nykymuodossa 48kB) ferriitirengasmuistia ja pari RK05 (1.6MB) kovalevyä rautana. Softa BBS:lle oltiin tehty omin käsin. Mikä järjettömintä nykyajan ihmisen mittapuulla, vain yksi käyttäjä pystyi 8BBS:ssä olemaan kerrallaan!

Lokista paljastuu paikoin myös käyttöliittymästä pätkiä. Tässä yritys poistaa viesti ilman oikeuksia.


Käyttöliittymä on merkkipohjainen, kuten BBS:sä yleensä. Kirjoitat käskyn ja BBS vastaa käskynmukaisesti. Esimerkkiksi "?" (+enter) tulostaa ohjeet BBS:ssä käytettävissä olevista käskyistä.


Kadonneet viestit löytyvät


Silent700-blogin pitäjä oli saanut nipun traktoripaperia lahjoituksen yhteydessä. Nämä paperit osoittautuivat melkoiseksi löydöksi, puuttuvat viestilokit 8BBS:sta! Osa lokeista oli jo aikaa sitten säilötty Cyberpunk-kirjaa tehtaillessa, mutta täydellistä viestilistausta ei ollut olemassa.

Ennen kuin nyt. Kaikki olemassa olevat listaukset ovat yhdistetty (600 sivua) ja luettavissa Internet Archivessa!



Keskustelu ei ole muuttunut 35 vuodessa mitenkään


Nämä viestilokit antavat ainutlaatuisen ikkunan tietoverkoissa käytävän keskustelun historiaan. 8BBS:n viestit koostuvat hakkerointiohjeista, saavutuksista hakkeroinnissa, isojen firmojen modeemien numeroista, myynti-ilmoituksista ja sekalaisesta riitelystä vähän kaikista aiheista.

Ei taida enää MIT:n modeemi vastata...


Hämmentävää kuinka samat aiheet ovat pyörineet jo tuolloin, esimerkiksi piratismi ja tietoturvaongelmat. Ja vielä hämmentävämpää on, että joku tutki jo tuolloin tietoverkoissa esiintyvää häirintää.

Melkoinen edelläkävijä!


Draamaa ei puutu 8BBS:stä. Naishakkeri Susan Thunder (oikealta nimeltään Susan Headley) kaataa Dave Starrin BBS:n ja siitä alkaa nokittelu, johon sitten sekaantuu muita. Riidan kehittyminen viestiketjun loppua kohti on huikeaa seurattavaa. Juonipaljastuksena kerrottakoon, että se päättyy oikeusjuttuun ;)

Aikuismainen käytös osattiin jo tuolloin.


Tuttuja nimiä vilahtelee seassa, mm. Al Kossow, Bitsaversin ylläpitäjä, joka vieläkin vaikuttaa classiccmp.org:in postituslistalla.

Keskustelun tasokaan ole kyllä juurikaan noussut 35 vuodessa oikeastaan ollenkaan. Päänsoittoa, uskonnosta kiistelyä, ihmetuotteiden myynti-ilmoituksia (spämmiä), seksiseuran hakemista ja muita internetin lieveilmiöitä. Mutta yksi asia paistaa poissaolollaan, hymiöt.

Vaikka hymiötä ei tuona aikana tunnettu, ASCII-taide kylläkin.





Lähde: http://silent700.blogspot.fi/2014/12/is-this-something.html
8BBS-lokit: https://archive.org/details/8BBSArchiveP1V1
Cyberpunk http://books.google.fi/books/about/Cyberpunk.html?id=PZyFC11SGj8C&redir_esc=y

Kommentit