Siirry pääsisältöön

Tervetuloa blogiin!


Ensimmäiseksi, vastauksia kysymyksiin...


Mikä tämä blogi on?


Kuten nimi kertoo, tämä blogi on omistettu vanhoille tietokoneille, ajalta ennen kotimikrojen ryntäystä. Ajalta kun muistit olivat ferriittiä ja tallennusmedia paperinauhaa. Siis ihan oikeasti vanhoille, sellaisia joista moni ei ole kuullutkaan.

Tai no, kyllä tämä muutakin käsittelee, mutta vanhan tekniikan puolella ollaan, teollisuusautomaation ja automaattisen tietojen käsittelyn historiassa. Eikä tässä blogissa jaaritella pelkästään menneistä ajoista pintapuolisesti, vaan tutkitaan mitä nämä muinaiset mini- ja keskustietokoneet ovat syöneet sekä perehdytään koko tietoyhteiskuntamme juuriin.

Tietokoneen varhaisvuodet ovat mielenkiintoista aikaa. Oikeastaan kaikki mitä meillä nyt on, löytyivät jo 60- ja 70-luvulla; tietoverkot, prossessiautomaatio, CAD/CAM, (C)NC-koneet. keskusteluryhmät (BBS), sähköiset tietokannat ja palvelut, kuten pankkipalvelut. Yhteiskunnallisesti tietokoneen merkitys on ollut suurin juurikin noina vuosikymmeninä, ilman että sitä tavallinen tallaaja sitä edes välttämättä huomasi.

Ja mikä merkityksellisintä, ATK-utopia lopulta toteutui. Ei ehkä kaikessa loistossaan paperittomine toimistoineen (paperin määrä kun vain lisääntyy...) ja robottipalvelijoineen, mutta ainakin hyödykkeiden hintojen laskuna, tylsien töiden loppumisena ja maailman pienentymisenä. On eri asia oliko se kaikkien mielestä hyvä käänne ihmiskunnalle, mutta joka tapauksessa yhtä merkittävä kuin tulen tai pyörän keksiminen.


Miksi perustit blogin?


Suomessa mini- ja keskustietokoneiden harrastus ei ole erityisen suosittua, johtuneeko siitä ettei köyhässä Suomessa ollut edes 70-luvun alussa kuin toistasataa tietokonetta, eikä moni päässyt tekemään lähempää tuttavuutta koneiden kanssa. Toista oli kotitietokoneiden valtakausi parikymmentä vuotta myöhemmin; Commodoret ja muut valtasivat olohuoneet ja loppu onkin historiaa, joka on säilössä jälkipolville satojen harrastajien toimesta.

Pyrin omilla toimillani etteivät mini- ja keskustietokoneet olisivat historiaa paperilla. Kerään, tutkin, korjaan, käytän, ehkä modaan paremmaksikin ja kerron sitten blogissa kuvien kera miten nämä muinaiset jättiläiset ovat toimineet.


Kuka olet?


CNC- ja automaatioalan yrittäjä, joka on tehnyt vähän kaikkea tekniikkaan liittyen. Ja niin paljon että on tullut tarve palata tietokoneen ja automaation juurille harrastamisen muodossa (...vaikka en ole edes noina tietokoneiden kultaisina vuosina edes elänyt ;)

Toki minäkin aloitin Commodorella, sitten Amigat, PC, mikrokontrollerit, logiikat ja monet muut. Jokaisessa koneessa on ollut oma viehätyksensä, mutta sitä todellista koneen sielua ei voi löytää kuin yli 30 vuoden takaisesta raudasta.


Ja vielä loppuun...


Pidemmän tähtäimen suunnitelma on perustaa elävä tietokonemuseo. Museo jossa koneet iästä riippumatta saatetaan toimintakuntoon. Ei esineitä pölyttämässä, vaan esineitä elossa. Oma mottoni on ollut: "Jos se on ihmisen tekemä, se on ihmisen korjattavissa".

Jos koet että sinullakin on vähän samankaltaista "taipumuksia" tai haluat kertoa omia muistelujasi noilta ajoilta, niin ota yhteyttä!

Otan myös lahjoituksia vastaan. Kaikki käy aina 50-luvulta 80-luvulle, kokonaiset koneet koosta riippumatta, oheislaitteet, osat, kirjallisuus ja myös vinkit, mistä moisia koneita vielä voisi löytää! Korvauksenkin saa, jos sellaisen haluaa. Kaikki apu on tervetullutta!


- Johannes Thelen

Kommentit

  1. Lienee jo tullut sinulle vastaan harrastuksesi myötä http://suomentietokonemuseo.fi/
    Jyväskylästä Kanavuoren tunneleista saattaisi löytyä uusia projekteja tuon IBM:n jatkoksi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset

    1. Terve! Kanavuoren tietokonemuseossa on tullut tänä vuonna vietettyä aikaa enemmän ja vähemmän. Pojilla kun on siellä toinen 1800:nen aka "Betsy" ja siihen täydellinen räkki ohjekirjoja (saa nähdä jos joskus pääsee senkin tekohengittämään). Iso kiitos kuuluu heille harrastukseni tukemisesta, ovat olleet Heili-projektin osalta erittäin avuliaita!

      Ps. Siellä on todella uskomaton kokoelma ihan maailman mittakaavassakin, teen jossain kohtaa oman postauksen Kanavuoren koneista, kunhan vain ehdin.

      Poista
  2. Eksyin vasta nyt tälle blogisivustolle. Täytyypä paremmalla ajalla tutustua paremmin. Itse aloitin (ohjelmointi)harrastuksen jo 70-luvulla, mikä johti myöhemmin ammatillisille poluille. Lueskelin aikoinaan innokkaasti 50-70-lukujen kehityskuluista, mm. lentoyhtiöiden tietokonejärjestelmien kehityksestä - todella kiehtovia kuvioita! "Jotain" tästä kiehtovuudesta on kadonnut viimeisten vuosikymmenten aikana...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti